Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
15.10.2007 01:31 - Q- фактор
Автор: simona34 Категория: Технологии   
Прочетен: 4727 Коментари: 1 Гласове:
1



Във физиката и електротехниката, Q factor (Q- фактор) или quality factor сравнява времеконстантата за влошаване, намаляване на амплитудата на колебателна физична система в нейния период на колебание. Равнозначно, това е сравнение на честотата на колебание на системата и загубата на енергия. По- висок Q- фактор определя по- ниски загуби на енергия, свързани с честотата на колебание. Например, махало, пуснато да се люлее от най- висока точка във въздушна среда ще има по- висок Q- фактор от това, потопено в масло.

Формулата определяща Q- фактора е: Q=w* Енергиен запас/ Загуби на мощност, където w е ъгловата честота на схемата(системата)

* Приложение

Q- факторът е приложим при определяне качествените показатели на поведението на една система. Например, при системи с Q- фактор по-малък или равен на Ѕ, системата не може да се определи като колебателна и вместо това се говори за пре- влошена (overdamped) при Q1/2 има колебание на амплитудата на системата, докато едновременно затихва по експонента и тогава говорим за under-damped режим на работа.

*Физична интерпретация на Q- фактора

Характеристика на колебателната система, определящ остротата на резонанса. Q- факторът е обратно пропорционален на скоростта на затихване на собствените колебания в системата и като така формулата за всяка колебателна система ще е image, където f e честотата на колебания, W- запасът от енергия в колебателната система и Р- мощността на разсейване на енергия т.е на преминаването и от кинетична в друг вид енергия. Описано по друг начин, Q- факторът е приблизително броя на колебанията необходими за свободно колебание на системата до спадането на енергията до 1 / e от първоначалната и стойност.

Ако колебанията на системата се описват чрез синусоида, нейното резонансно поведение зависи изцяло от Q.

*Електрически системи

За електрически системи, Q- факторът представлява ефектът на електрическото съпротивление за електромеханични резонатори като например за кварцови кристали е механичното затихване на колебанията за сметка на вътрешното триене.

*RCL вериги

За последователни и паралелни RCL вериги в честотни контури Q- факторът се описва с формулата Q=p/l = p Ne,  където l е логаритмичния декремент на затихването, a Ne –брой на колебанията. При малки колебания image

където R,L и С са съответно съпротивление, индуктивност и капацитет на резонансната верига. За паралелно свързана  RCL верига Q e  реципрочната стойност на горния израз.

Тъй като величината Q е свързана със загуба на енергия, image

където W енергия, DW- разсейваната енергия.  

За електрическа верига много по просто е да се измери амплитудата на тока или напрежениего отколкото енергията или мощността. Доколкото мощността и енергията са равни на корена на амплитудната осцилация, честотната лента на амплитудно- честотната характеристика ще бъде 1/Ц2 от пика.

* Импеданс

Определя се от формулата Z=R+jX и Q-фактора ще е модулът от отношението на реалната и имагинерната му съставни Q= |X/R|



Гласувай:
1



1. longrun - Приятно ми е
22.10.2007 18:51
да видя в блога колега физик :)
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: simona34
Категория: Технологии
Прочетен: 130902
Постинги: 14
Коментари: 40
Гласове: 473
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930