Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
30.09.2007 11:34 - Системи за автоматично проектиране на мултичипни модули-част4
Автор: simona34 Категория: Технологии   
Прочетен: 3440 Коментари: 0 Гласове:
1



3. Връзка на CAD с CAM

Важен етап от проектирането на мулти­чипния модул е подготовка на готовия проект за производство. Този етап включва генери­ране на файлове за изработване на фотошаб­лони, файлове управляващи разпробиването на отворите на платките (drill files), файлове, даващи възможност за автоматизирано тест­ване и монтаж на компонентител Като пра­вило, всички CAD системи имат вградени ге­нератори на такива файлове. Проблема въз­никва при обратната връзка, т.е при кориги­рането на готовите вече файлове или дори при просто им наблюдение. Налага се използва­нето на външни програми, които да позволя­ват разглеждането на създадените вече фай­лове за фотошаблони.

Една доста лека програма, изпълняваща тази функция е CAM350 на Downstream Technologies[11] В нея, наблюдаваните Gerber файлове, могат да се отварят, разглеждат пос­лойно и да се преобразуват отново в тополо­гичен вид, като в най новите версии на прог­рамата (8.х )се запазват и електрическите връзки между отделните компоненти. Друга програма за визуализация на изходни файлове е GerbTool [12] добре позната на потребите­лите на системата за проектиране OrCAD тъй като е част от нейния пакет. Тази програма притежава пълен набор от инструменти за първична подготовка на проектираните топо­логии за производство, генерира файлове за разпробиване, средства за верификация и оп­тимизатори на технологичните операции. Ще отбележим, че в качеството си на основен стандарт за обмен на данни между различните програмни пакети за проектиране е формата на файлове в тази програма е ODB++, съдър­жащ пълна информация за проекта.

В състава на програмните пакети P-CAD и Protel е включена програмата CAMtastic[13] Едно от големите предимства на тази прог­рама е възможността за автоматизиране на процедурите изпълнявани с нея на базата на макрорекордер (използващ специален прог­рамен език Client Basic) 
image

4. Заключение

В съвременните условия, изискванията, които се предявяват, към средствата за авто­матизирано проектиране на мултичипни мо­дули са изключително високи. От една страна, това се обяснява с усложняване производст­вените технологии на самите мултичипни мо­дули, въвеждането в употреба на корпуси на влаганите интегрални схеми с голям брой из­води с висока плътност на площадките им, повишеното бързодействие на сигналите, от което следват и сериозни изисквания към електромагнитната съвместимост, стремежът към миниатюризация и други фактори. От друга страна, постоянната конкуренция на па­зара на проектирането и производството на електронни системи принуждава максимално да се съкратят сроковете за проектиране, като при това не се прави компромис с качеството на изходящото изделие. При тези условия е изключително важно да се работи с подходящ набор от средства за автоматизирано проекти­ране, всеки елемент от който ефективно ре­шава задачата на съответстващия етап от раз­работката. Не е възможно проектирането на високотехнологични мултичипни модули без помощта на система за автоматизирано про­ектиране. При отсъствие на такава дизайне­рите са обречени на многобройни итерации с практически нулев резултат.

Изглеждащата на пръв поглед лесна за­дача за избор на инструментариум за проек­тиране, на практика се оказва значително по- сложна и изисква щателен анализ на съотно­шението функционалност- ефективност- цена. Поради тази причина не могат да бъдат зада­дени строги правила на избор. Но основната препоръка, която може да бъде следвани е да се направи правилен подбор на „клас” прог­рами, които ще бъдат използвани в процеса на проектиране, съобразен с технологичните възможности за производство.

5. Използвана литература:

[1]   Потапов Ю., „Обзор САПР печатных плат”, списание „Chip News”#2,2003г.,web вер­сия: http://www.chip-news.ru

[2]   Потапов Ю. „Выбор САПР для проектирования печатных плат” статия, web версия: http://www.elcp.ru/

[3]   WEB страница на фирма „Mentor Graphic” и PCB System- PADS( www.pads.com)

[4]   WEB страница на фирма „Altium”(www.altium.com)

[5]   WEB страница на продукта Altium Designer” (www.protel.com)

[6]   WEB страница на фирма „Zuken” (www.zuken.com)

[7]   WEB страница на фирма „Valor”www.valor.com)

[8]   WEB страница на фирма „Quantic- EMC” (www.quantic-emc.com).

[9]   WEB страница на “BetaSoft-Thermal Analysis Software (www.betasoft-thermal.com)

[10]         WEB страница на фирма „Flomerics” (www.flomerics.com)

[11]         WEB страница на фирма „Down Stream Technologies” (www.downstreamtech.com).

[12]         WEB страница на фирма „Wise Software Solution” (www.gerbtool.com)-

[13]         WEB страница на продукта Camtastic” (www.camtastic.com).

 




Гласувай:
1



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: simona34
Категория: Технологии
Прочетен: 130892
Постинги: 14
Коментари: 40
Гласове: 473
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930