Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
30.09.2007 11:32 - Системи за автоматично проектиране на мултичипни модули-част3
Автор: simona34 Категория: Технологии   
Прочетен: 4462 Коментари: 0 Гласове:
0



Не бива да се пропуска много популярния у нас продукт CADSTAR на фирмата Zuken[6]. Тази система за автоматизирано проектиране предлага завършен цикъл на проектиране и последващо изработване из­ходни формати за производството на печатни платки. Освен наличния набор от инстру­менти CADSTAR разполага с със собствена среда за автоматично разполагане на компо­нентите и за автотрасиране. Освен това пред­лага на потребителя интегрирано средство за тримерно твърдотелно моделиране на разра­ботваното устройство. image

Инструментите за проектиране са офор­мени като отделни програмни модули:

-Редактор на библиотеки,

-Симулатор,

-Модул за РСВ дизайн,

-Модул за опроводяване,

-Модул за анализ на електромагнитна съвместимост и цялостност на сигналите,

-Модул за създаване на 3Dмодел (показан на фиг.4)

-Модул за интегриране на 3Dмодел с ме­ханични системи за автоматизирано проекти­ране (AutoCad и AutoDesk),

-Модул за термоанализ,

-Модул за създаване на изходни файлови формати за производство,

-Модул конвертори от други системи за автоматизирано проектиране - Orcad, Protel, P-Cad, Pads,

-Модул за визуализация.

Изключително интересни продукти за ав­томатизиране процеса на проектиране и про­изводство на мултичипни модули са Trilogy 5000 и Enterprise 3000 на фирма Valor [7], за съжаление, неразпространени у нас. Тези две системи позволяват да се моделира и оптими­зира процеса на производство и показват най- критичните му етапи. Така те са не просто CAM а по – скоро ERP(Enterprise Resource Planning) системи. Пряко взаимодействат сис­темите за проектиране на мултичипни мо­дули, анализират качеството на разполагане на компонентите върху повърхностите и оп­роводяването на връзките между тях. Библио­теките Valor Part Library съдържат достоверна информация за повечето компоненти и раз­решават да се изгради реалистичен тримерен модел на изделието. Основен формат за обмен на данни между различните части на систе­мата е ODB++който е разработен от фирма Valor и успешно се внедрява и в други прог­рамни системи.

Лесно е да се забележи че мощността на изброените по- горе програми се определя от вградените средства за анализ. Съществена част от този анализ е изследването на елект­ромагнитната съвместимост. Не може да не отбележим някои специализирани програми в тази насока, тъй като съвременните тенден­ции за развитие на цифровата техника дикту­ват необходимостта от изменение на подхода към този проблем. Болшинството от програ­мите за анализ на електромагнитната съвмес­тимост използват модели на проводящите шини, като считат че линиите на проводни­ците за захранване и маса са идеални и не от­читат разпределението на токовете в тях. Пи­онер в това направление е фирма Sigrity (www.sigrity.com) която е разработила пакетът Speed XP. Този пакет използва не опростените модели, а числени методи за решение на елек­тро-динамичните задачи, благодарение на ко­ито става възможно да се изследват за разп­ространение на загубите вътрешните слоеве за захранване на печатните платки, както нап­ример е показано на фиг.5 по- долу. Разбира се, наличието на толкова сериозни математи­чески изчисления цената на програмата се ос­къпява почти с порядък спрямо други по­добни. [1].
image

Към програмите които реализират класи­ческия подход към анализа на електромагнит­ната съвместимост, трябва да отбележим и Omega PLUS на фирма Quantic EMC [8] Освен обичайния анализ на целостността на сигна­лите тука могат да бъдат получени спектрите на излъчване на платката в зададен частотен диапазон, нивото на токовете в проводящите шини, а също така и интензивността на елект­рическото и магнитното поле над повърх­ността на платката.

Отделна задача при проектирането на мултичипни модули е термоанализа. Едно от най-добрите решения в тази област е програ­мата BETA Soft-Board компании Dynamic Soft Analysis [9]. Тя разполага с интерфейс за им­портиране на файлове от всички гореизброени продукти, богата библиотека на модели и ма­териали. В процеса на изчисление могат да бъдат получени температурите на отделните компоненти, карта на нагряване на платката, градиент на температурите и други, както се вижда от фигурата по- долу(фиг.6)image
Английската фирма Flomerics [10] пред­лага на потребителите своя пакет за термоа­нализ Flotherm. Тази програма дава възмож­ност да се моделира отвеждането на топли­ната от чиповете, монтирани върху платката, корпусирани в PBGA и TBGA, а също така и на чипове от типа flip-chip.



Гласувай:
0



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: simona34
Категория: Технологии
Прочетен: 130844
Постинги: 14
Коментари: 40
Гласове: 473
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930